Historien

Der er mange variationer over, hvor Russian Blue kommer fra. Den skulle være den russiske zars foretrukne dyr, det passer meget godt med den aristokratisk fremtoning, en Russian Blue har. Zaren skulle mene, den var så fin, at man brugte den som gaver. Dronning Victoria skulle være en af dem, der har fået en Russian Blue i gave.

Russian Blue Historie

Den er også kendt under navnet Archangel kat, hvilket henviser til dens oprindelses sted, den russiske havn i nord. Den skulle være sejlet med sømændene til England.

Nogle af de første Russian Blue i England blev købt at Mrs. Carew-Cox of Saffron Walden, den mest kendte er Bayard. En anden kendt opdrætter i 1930’ne var Lady Coryton

Russian Blue Historie

næsten udryddet under 1. verdenskrig

Første Verdenskrig gjorde stor skade på racen, hvor der næsten ingen Russere var tilbage efterfølgende. Men takket være Miss Marie Rochford, som tog tråden op efter krigen og startede sit Dunloe katteri, kom man langsomt videre med avlen der. Andre kendte katterier på den tid i England er Sylphides, Meadliam, Harvees og Jennymay.

Første russian Blue katte i Danmark

Danmarks første Russer er Pierette, født 23.4.1941. Ejet af Tapetsermester W. Schäffer. Hvor hun kom fra, ved man ikke noget om, men muligvis er hun en blå huskat, men hun blev registreret som RB. Da hun var den eneste Russer i Danmark, var der ikke rigtig nogen egnet partner til hende, men Schäffer havde en brunmasket Siameser, Longfellow of Annam, som hun så blev parret med. Han bar blåt, for de fik adskillige kuld sammen, med blå killinger, som blev registreret som Russian Blue. 2 af de mest kendte afkom var Casimir v. Elsdorff fra 17.1.1945 og Muzette of Rossia fra 17.5.1945. Lis Langberg ejede Muzette og senere Casimir, og de 2 katte dannede grundlaget for Finlandia kattene. Lis Langberg satte for alvor gang i Russer avlen i Danmark. Lis Langberg opdrættede til midt 1960’erne.

I 1947 tog Lis Langberg på udstilling i Stockholm med Casimir, Muzette og et par af deres afkom. En af killingerne, Anita of Finlandia blev købt af Karin Olsson (Olsenburg) og dermed var Russian Blue avlen i Sverige startet.

Finlandia og Olsenburg havde et godt samarbejde i mange år, og man må sige at det først og fremmest er deres fortjeneste, at racen er kommet så langt i Danmark og Sverige.

Andre katte fra den gang er Hans af Bellahøj, søn af blåmasket Sia hun og en Russian Blue lignende han. Det er lidt uklart.

Pan Du Bois import fra Rusland, som ikke selv fik mange killinger, men hans søn Felix of Finlandia fik en del.

Videre ud i verden

En af de helt store opdrættere i 1960’erne er Alice Heinsen (Lefine). Hendes første kat var imp. fra Sverige, Kabbarps Erica Feline. Som er mor til de navnkundige Dvina Lefine og Dasja Lefine. Deres far var Sylphides Topo, import fra England til Sverige, ejer var Aina Björnberg (Kabbaps) Alice importede selv en hunkat fra England, Jennymay Katja.

Russian Blue Historie

Et helt kuld fra 1968 efter Dasja Lefine og Kabbarps Essra blev eksporteret til, USA, Tyskland og England. Og hvis man går langt nok tilbage i stort set alle kattes stamtavler i dag, vil man finde Dasja Lefine. Lefine opdræt stoppede i 1980.

I Sverige er Karin Olsson stort set alene om opdrættet i godt 10 år, men i 1957 køber Annika Sandstedt hunkatten Blue Bell of Finlandia fra Danmark, Forældre er Hans af Bellahøj og Tanja av Olsenburg. Og med hende starter opdrættet av Mölleby, hvor de mest kendte er Blue Moon av Mölleby. Blue Berry av Mölleby og Blue Sapphire av Mölleby. Sapphires far er Pan du Bois.

Opdrættet i Sverige tager rigtigt fart i starten af 1960’erne. Kendte opdræt fra den tid er bl.a. Guldvingen’s og Skvallergränds.

Dette er også tiden for stor eksport til bl.a. USA. Også mange katte bliver importeret fra England, med nye linjer, men også med et noget andet udseende.Russian Blue Historie

Kunsten med opdræt er jo at tilføre nye gener, men også at bevare det udseende, man har. Kan være en svær balancegang.

Den først kendte Russer i USA kom omkring 1907, men det var vist en enlig svale. Ikke før 1947 hører man om Russeren igen i USA.

Mr. C.A. Comhaire fra Texas købte i 1947 2 Russere fra England, Dunloe Jan og Dunloe Blue Silk, Derefter købte han Annie of Finlandia, Catharina of Finlandia, og deres far Casimir v. Elsdorff fra Danmark. Interessen for Russian Blue i USA var nu sat og flere og flere opdrættere kom til med tiden, så som Casa Gatos, Flo-Mar, Hoeller, Felinest, Kit-Kin, Beaver, Hill-Crest

Russian Blue Historie

Bedste katte kom fra Skandinavien

Sidenhen måtte man ud og finde nye linjer at tilføje og man importerede selvfølgelig fra Skandinavien, som jo var toppen af poppen. Erosjina of Braheborg, Pavel of Braheborg og Katerina of Braheborg.

Erosjina of Braheborg blev parret med Felinest Silver Dollar. Dette var en af de grundlæggende katte som startede Velva katteri, et af de største og ældste katterier i USA.

Russian Blue Historie

Siden hen kom Donna Fuller (Tzar Blu) og Annette Wilson (Wynterwind) og andre store katterier.

I dag går det lettere.

Sådan er der gennem tiden importeret og eksporteret frem og tilbage, og det bliver der stadig. I dag er det blevet lettere at sende katte med cargo, eller selv flyve med kattene, heldigvis. Det er også blevet lettere at få kontakt med opdrættere i hele verden via hjemmesider og Facebook, og skabe sig et netværk, så vi kan bevare og forbedre vores dejlige race.


Litteraturliste:

This is the Russian Blue af Ingeborg Urcia

Handbook of the Russian Blue Associasion af F.H Laugher

Russian Blue af Russian Blue Klubben, Sverige 1995

Russian Blue en racerepræsentation af Russian Blue Klubben, Sverige 1999

Russian Blue 50 år i Danmark af Dorthe Salamander

Dansk opdræt af Russian Blue af Ole Nielsen