Katten

Less is more – derfor en Russian Blue

Minimalismens slogan om, at Less is more (‘mindre er mere’), betyder, at det enkle udtryk kan virke stærkere end det komplekse.

Russian Blue Kat

Hvorfor en racekat – og mere specifikt – hvorfor en Russian Blue?

Det er et godt spørgsmål og svaret er ikke helt enkelt. Der er rigtigt mange overvejelser forbundet med det at få en kat i al almindelighed – og der er endnu flere, hvis man ønsker sig en racekat. Det kan handle om, at man er vokset op med en bestemt type kat – man kender nogen, der har racekat – man har forelsket sig i et bestemt look – kattens farver passer til gardinerne – og så videre – der er lige så mange grunde, som der er katteejere.

Hvis det skal siges helt enkelt og uden for mange dikkedarer – så er en racekat et individ, der bærer mange års avlsarbejde i sine gener – den er født og opvokset under optimale forhold og har således de allerbedste forudsætninger for at blive den kat, man blev lovet, den ville blive – den lever op til en standard, med relativt faste parametre for kattens fysik, psyke, særegenhed og sundhed – derfor er valget af en racekat også et ønske om, at få en ven, der passer ind i det hjem og til de mennesker, den skal leve sammen med – nøjagtigt, som det er med hunde.

Hvorfor så lige en Russian Blue?

Hvis vi i klubben skal svare, så er det meget simplt – “fordi, det bare er katten!” 

Det er vi ikke så mange i Danmark, der synes lige pt. – racen er meget større i andre lande. Her i Danmark er racen altså ret eksklusiv – det kan være svært at erhverve en killing og så falder valget nemt på en mere tilgængelig race.

Det er med racekatte, som med racehunde – der er “trends”, som måske oftere går på det ydre og ikke på individets adfærdsmæssige og sundhedsmæssige kvaliteter.

Ser man for første gang en Russian Blue Kat, så ser man en lille grå kat – hviler blikket blot et sekund længere, så ser man noget af det mest elegante, man kan forestille sig – det grå viser sig at have en nærmest sølvagtigt skær i en pels, der er som ingen anden – som skabt af det fineste silkevelour – den slanke krop med de høje ben og halen, der altid bæres med udsøgt elegance uanset humør – de smaragdgrønne mandelformede øjne, der skifter nuance i en uendelighed – den næsten ufatteligt smukke profil – de elegante poter – ørerne, som gjort af det fineste porcelæn – har man først virkeligt set en Russian Blue Kat, så er man fortabt for evigt. Katten er et omvandrende kuntsværk og det er en stor daglig glæde blot at betragte den, når den gør, som katte nu engang gør – for det gør den – meget.

livlig kat

Russian Blue katten er aktiv – der skal ske noget – der skal leges, jages, undersøges – alt skal undersøges – ingen detaljer er for små – så en god ledsager for et barn eller en legesyg voksen – belav dig på, at din kat selv kommer slæbende med sit legetøj og opfordrer dig til leg – og sådan fortsætter det langt ind i voksenalderen, hvis man er med på legen.

Intelligent – lærer hurtigt at åbne døre, tage hasper af vinduer, lege apport, er oplagt til klikker-træning.

Reserveret, siger nogle – det er meget forskelligt fra kat til kat; nogle har en naturlig reservation overfor nyt og fremmede – andre udfolder al deres charme, så snart der er et publikum – også den mere JackAss-agtige.

Kræver opmærksomhed på en naturlig måde, men kræver den ikke desto mindre – trives fint alene, hvis dens menneske forstår at være kat nr. 2, men ellers normalt godt med en artsfælle eller 3 – er ikke racist, det kan sagtens være en anden type kat.

Russeren har bevaret mange af sine oprindelige instinkter og er en dygtig og effektiv dræber af byttedyr, der er uheldige nok til at komme på tværs – mus, fugle, insekter, sågar flagermus. Hunkattene er gode og omsorgsfulde mødre.

Russian Blue kat

Russian Blue Kat